DOKÁZALI TO! Starší družstvo mladých hasičů SDH Dobronín vyhrálo okresní kolo hry Plamen a postupují tak na kraj!

Začalo to nečekaným úspěchem podzimního kola hry – Závodem požárnické všestrannosti – kde si hlídka starších doběhla pro první místo. S touto výhrou nechtěly děti usnout na vavřínech a přes zimu pilně trénovaly na všechny ostatní disciplíny. Tréninky vyvrcholily soustředěním všech dětí na Rohozné, kde si měly možnost vyzkoušet všechny tratě a překážky.

Víkendové jarní kolo v Rekreačním středisku Meziříčko začalo štafetami CTIF na 400 m. Starší ji zaběhli bezchybně, avšak časově stačili jen na druhé místo. Po slavnostním nástupu se rozběhly štafety dvojic a štafety 4× 60 m. „Dvojičky“ jsou po zjednodušení pravidel vcelku nenáročné. K bezchybnému provedení ale opět chyběla rychlost a starší skončili na třetím místě. Mladším se jen pár metrů před cílem rozmotala hadice, i přes to z toho bylo pěkné páté místo. Ve štafetách 4× 60 m si starší družstvo s vypětím veškerých sil doběhlo druhým pokusem pro čtvrté místo. Mladší opět v posledním úseku zaváhali na hadicích a pokus tak byl neplatný. Opravný pokus již neměli.

Soutěžní den končil během jednotlivců na 60 metrů překážek. K překvapení všech a vybráním si smůly v předchozích disciplínách, získal Tomáš Cempírek v kategorii mladší chlapci vynikající druhé místo. S druhým místem také překvapila Aneta Koblížková! Statečně bojovala i Adéla Šmídová, která skončila na 11. místě. Obě běžely v kategorii starší dívky, ve které bylo celkem 21 závodnic.

Druhý den začal nejsložitější disciplínou na provedení – požárním útokem CTIF. Tato disciplína je pouze pro starší. Naši mladí hasiči ji měli dostatečně natrénovanou, ale i tak si v prvním pokuse nadělali přešlapem trestné sekundy. Podruhé byl pokus naprosto perfektní a bez chyby. Bezkonkurenčně tak získali první místo! I s malým náskokem jednoho bodu v celkovém hodnocení, mělo starší družstvo šanci vyhrát celou hru Plamen. Poslední disciplína ale mohla ještě zamíchat pořadím. Požární útoky rozhodnou!

Jako první na start ale nastoupilo mladší družstvo. První pokus nebyl úplně špatný, druhý se bohužel díky překročení nástřikové čáry stal neplatným. Za čas 19,43 s získali 4. místo. S velkým očekáváním konečně přišla řada i na starší družstvo. Prvním útokem nasadili laťku vysoko a čas 16,03 s v prvním kole nikdo nepřekonal. Druhými pokusy většinou družstva opravují ty první. U nás to bohužel nějakou záhadou neplatí. A opravdu – rozpojené hadice B stálo družstvo několik drahocenných sekund a šance na zlepšení tak byla nulová. Ostatním se ale také úplně nevedlo a když bylo jasné, že už nás nikdo na vítězství neohrozí, propukla euforie obrovské radosti.

Stále tu ale byla malá možnost získat trestné body. Celoroční činnost kolektivů je hodnocena na základě vedení kroniky, kterou svědomitě plní vedoucí Jiří Bárta. Všechny sbory měly kroniku na výbornou.

Vyhodnocení celoroční soutěže hry Plamen proběhlo při slavnostním nástupu, kde se udělovaly poháry i za všechny dílčí disciplíny.

Ze čtrnácti týmů mladších družstev skončil ten náš na 8. místě, za jeho výkon se ale nemusíme vůbec stydět.

Staršímu družstvu se podařilo z šesti disciplín hry Plamen vyhrát sice jen dvě, ale v součtu bodů bylo nejlepší! Historickou výhrou okresního kola postupují naši mladí borci do krajského kola, které se bude konat již tuto sobotu v Chotěboři.

Přehled umístění ve hře Plamen 2018-2019 okresu Jihlava:

Jednotlivci – Běh na 60 m překážek

Mladší chlapci:

  • 2. místo – Tomáš Cempírek
Starší dívky:

  • 2. místo – Aneta Koblížková
  • 11. místo – Adéla Šmídová

Mladší družstvo

  • 7. místo – Závod požárnické všestrannosti
  • 4. místo – Požární útok
  • 14. místo – Štafeta 4× 60 m
  • 5. místo – Štafeta dvojic

CELKOVĚ – 8. místo

Starší družstvo

  • 1. místo – Závod požárnické všestrannosti
  • 3. místo – Požární útok
  • 4. místo – Štafeta 4× 60 m
  • 3. místo – Štafeta dvojic
  • 2. místo – 400 m štafeta CTIF
  • 1. místo – Požární útok CTIF

CELKOVĚ – 1. místo

Kompletní výsledky:

 

Video: Michaela Čaloudová
Foto: Lukáš Caha