V sobotu 23. dubna zamířil tříčlenný ženský tým do Jihlavy, kde se konal 8. ročník soutěže v hasičském víceboji „O pohár Primátora statutárního města Jihlavy“. Výsledný čas na první příčky nestačil a dobronínské ženy skončily až na 5. místě. Výsledné časy však byly velmi těsné a od čtvrtého místa je dělilo pouze 6,5 sekundy. Dobronínské ženy však prokázaly velkou odvahu, když se zúčastnily fyzicky velmi náročné soutěže, která ještě donedávna platila za ryze mužskou a zvládnout ji musely v zásahovém oděvu a s dýchacím přístrojem na zádech. Proč se divácky velmi atraktivní, leč fyzicky velmi náročné soutěže účastní a jak soutěž vypadá, jsme se zeptali paní Lucie Pípové.

hasicsky viceboj 2016-04-23 (15)

Zleva Lucie Pípová, Tereza Horáčková a Iva Krautschneiderová. Foto: Lukáš Caha

Lucie, proč jste se do takto náročného závodu přihlásily?
Už léta na tuto soutěž jezdíváme, je to pro nás tradice. Rády zkoušíme i něco jiného než běžné soutěže v požárním sportu. Možná nás motivuje i touha vyrovnat se trošku pánům, aspoň to tak cítíme.

Takže se účastníte nepřetržitě těch osm let?
Kromě dvou ročníků jsme se pokaždé zúčastnily. Složení našeho soutěžního týmu se za ta léta průběžně měnilo. Letos jsme běžely v sestavě Iva Krautschneiderová, Terka Horáčková a já.

Jak vypadají tréninky na závod? Kolikrát jste trénovaly?
Tréninky nemáme, na tuto soutěž se podle mého názoru nedá nijak zvlášť připravit. Je zapotřebí mít dobrou fyzickou kondici, protože je to zátěžová soutěž. Pro představu, soutěží se v družstvu a každá z členek družstva má svůj úsek, který musí splnit. Začíná se sbalením hadice „B“, které se smotané následně uloží do připraveného boxu. To za nás musela zvládnout Tereza. Dalším úkolem, který musela splnit Iva, byl běh k věži, kde byl připraven žebřík, který bylo nutné umístit na věž. Následoval výběh na věž a vytažení desetikilového závaží a potom co nejrychlejší běh z věže dolů. Na dalším stanovišti musela Tereza vzít proudnice napojené na hadice a odtáhnout je z bodu A do bodu B. Mým úkolem bylo zvládnout 30 úderů šestikilovou palicí v hammerboxu. Předposlední disciplínou bylo podlezení tunelu s pětikilovým barelem. Tohoto úkolu se zhostila Iva. Na posledním úseku byla připravena 80 kilogramů vážící  figurína, kterou jsem musela odtáhnout 20 metru a doběhnout do cíle.

Měly jste před soutěží trému?
Jsme nervózní před každým závodem, a to už soutěžíme opravdu dlouho. Uklidníme se vlastně až na startu, kdy víme, že to budeme mít vše za chvíli za sebou. Jsou i někteří rozhodčí, kteří nás dokáží uklidnit a tak tomu bylo i při tomto závodě. Záleží nám hodně na tom, abychom svoji práci odvedly co nejlépe.

Plánujete jet na soutěž i příští rok?
Ano, určitě plánujeme. Pokud nám to nic nepřekazí, tak i ve stejném složení jako letos. Holkám se to líbilo, byly nadšené a hlavně úžasné! Tímto bych jim chtěla moc poděkovat a také všem, kteří nás podporují, zejména Lukášovi Cahovi, který nás fotí a drží nám palce.

Dobronínský zpravodaj – červen 2016 – číslo 3

Video a další fotografie: Hasičský víceboj v Jihlavě 2016