Přepis kroniky našich mladých hasičů – mladších žáků.

22. 4. 2010

Díky nadšení části členů sboru pro požární sport dětí jsme se rozhodli založit družstvo mladých hasičů v kategorii mladší žáci. Již dva zmařené pokusy této snahy v minulých letech (pro malý zájem dětí) nám nedávaly velikou naději, že se nám vůbec může podařit založit náš nový tým. Přesto jsme neztráceli naději a zkusili to znovu. Naše nové setkání s dětmi bylo již veselejší, protože se nás dokázalo sejít dost na sestavení soutěžního družstva potřebného na požární útoky. Sešlo se nám na první trénink pět chlapců a jedno děvče. Na tom, že se nám děti podařilo zaujmout a mohly se zapojit do naší hasičiny, mají veliký podíl jejich rodiče, kteří je v tom dokáží podpořit. Jako každý sport i požární sport je náročný na úsilí, čas a hlavně to musí děti bavit. Všichni doufáme, že nezůstaneme u stávajícího počtu dětí, a že se k nám postupem času přidají další.

Členové soutěžního družstva:

  • Bárta Michal
  • Mitkov Petr
  • Mitkov Vojta
  • Navrátilová Michaela
  • Pytlík Vojtěch
  • Šír Stanislav
Vedoucí kolektivu:

  • Bárta Jiří
  • Neufinger Ondřej

Členové podpůrného týmu vedoucích:

  • Ganzwohl Jan
  • Jakoubek Milan
  • Neufingerová Lenka
  • Pípa Tomáš
  • Pípová Lucie

 

13. 5. 2010

Od našich skromných začátků uběhly již tři dny a už se v sobotu chystáme na úplně první soutěž našeho týmu. Po ne zrovna jednoduchých začátcích, kdy děti ani nevěděly, jestli to vše zvládnou, to nejhorší překonaly. Trénování dvakrát týdně, vždy ve čtvrtek a v neděli začalo přinášet výsledky. Už nespojujeme hadice tak neohrabaně a každý už bezpečně pozná co je savice a co proudnice. Dokonce se už děti nebojí ani vody. Nepřekvapí je ani výstřik z proudnice a dokáží srazit terče. A taky se začínají spoléhat jeden na druhého a bez toho to nepůjde. Zkrátka se z nich začínají stávat malí hasiči. Během těchto příprav se k nám přidali i další. Dominika Zálešáková a Petr Dozpěva.

Foto: První venkovní trénink dětí
Foto: Seznamování dětí s hasičárnou
Foto: Začátky nejmladších hasičů
Foto: Příprava dětí na okrskovou soutěž

 

Okrsková soutěž – 100 let založení SDH Věžnice – 15. 5. 2010

Na první soutěži nám počasí moc nepřeje. Prší a je docela zima. Ale nedá se nic dělat a musíme se s tím vypořádat.

Výsledný čas útoků: 1. 55,18 s; 2. 92,95 s
Štafeta 4× 100 m: 1. 88,81 s; 2. 82,17 s
Pořadí: 4. místo

Foto: Příprava dětí na okrskovou soutěž
Foto: 100 let SDH Věžnice (1. část)
Foto: 100 let SDH Věžnice (2. část)
Foto: 100 let SDH Věžnice II – MH
Video: 100 let SDH Věžnice

 

O pohár starosty obce Dobronín – 29. 5. 2010

Druhá soutěž musí dopadnout lépe než ta předešlá. Především proto, že soutěžíme na domácí půdě. Všechno se daří a ani špatný spoj, který dokáže namočit a vehnat slzy do očí, nemůže zkazit celou soutěž.

Výsledný čas útoků: 1. 30,60 s; 2. NP
Štafeta 4× 100 m: 1. 82,64 s; 2. 101,84 s
Pořadí: 4. místo

Foto: O pohár starosty obce Dobronín 2010 (1. část – MH)
Foto: O pohár starosty obce Dobronín 2010 II – MH

 

Jihlavská liga MH – Příseka – 30. 5. 2010

Poprvé na velké soutěži a ani ta dětem nepřipadá jinačí. Je to pro nás nová a dobrá zkušenost. Musíme se snažit posbírat spoustu zkušeností, jak děti tak i vedoucí, abychom se v novém ročníku hry Plamen umístili co nejlépe.

Výsledný čas útoků: 1. 37,56 s; 2. NP
Pořadí: 13. místo

Foto: Okresní liga MH – Příseka

 

Jihlavská liga MH – Markvartice – 5. 6. 2010

Ujeli jsme takovou dálku, abychom těsně před soutěží zjistili, že nám nejde mašina (KONFINA). Děti i my to neseme špatně, ale naštěstí se najdou přátelé z Kamenice, kteří dokážou pomoci. Pan vedoucí Leoš Neckář nám udělal strojníka i s jejich mašinou. Dětem tato změna vůbec nepřišla a soustředily se úplně normálně na svůj výkon.

Výsledný čas útoků: 1. 38,11 s; 2. 33,18 s
Pořadí: 9. místo

Foto: Okresní liga MH – Markvartice

 

Jihlavská liga MH – Brtnice – 20. 6. 2010

Soutěž v Brtnici je pro nás pro všechny strašně dlouhá. A i přesto, že to na základně „odsejpá“, po čtyřech minutách je seznam družstev nedokončený. A možná právě to je důvod zdravého předsevzetí, že dneska pokoříme třicítku! Po bezchybném výkonu všech se po pokoření třiceti sekund nedá dělat nic jiného, nežli se pokusit zdolat při druhém útoku i čas dvaceti pěti sekund. Čeká nás spousta napětí, ale opět bezchybný útok a my to dokázali s časem 24,03 s. Radost dětí i vedoucích s rodiči je obrovská. A zasloužená.

Výsledný čas útoků: 1. 28,69 s; 2. 24,03 s
Pořadí: 11. místo

Foto: Okresní liga MH – Brtnice

 

Noční pohár – Polná – 7. 8. 2010

Jsou prázdniny a spousta dětí je u svých babiček a ani náš tým není výjimkou. Jsme oslabeni o dva členy. Rozhodnutí jet na soutěž do Polné padlo až po zacvičení dvou náhradníků na proud – Anna Marie Lišková a na koš – Mariana Lišková. I když to pro holky po jednom tréninku nebylo jednoduché, dokázaly se s tím vyrovnat. Výsledného času jsme dosáhli jak na začátku sezony, ale všichni jsme byli spokojeni.

Výsledný čas útoků: 1. 58,38 s; 2. 53,57 s
Pořadí: 5. místo

Foto: O pohár starosty města Polná – noční soutěž 2010 I
Foto: O pohár starosty města Polná – noční soutěž 2010 II
Foto: O pohár starosty města Polná – noční soutěž 2010 III
Video: O pohár starosty města Polná – noční soutěž 2010

 

Jihlavská liga MH – Telč – 4. 9. 2010

V Telči se nám strašně líbilo soutěžit na dvě základny. I přes velký počet týmů to rychle odsýpalo a mohli jsme si k tomu prohlédnout zámek i muzeum hraček. Z důvodu nepřítomnosti vedoucího zvládla přípravu materiálu na základně i jedna z maminek – Jana Pytlíková. To svědčí o tom, že se i rodiče dokáží zapojit.

Výsledný čas útoků: 1. 24,73 s; 2. 24,73 s
Pořadí: 19. místo

Foto: Okresní liga MH – Telč

 

30. 9. 2010

Dnešním dnem končíme s přípravou na Závod požárnické všestrannosti. Věnovali jsme se jí poslední měsíc každý trénink. Střelba ze vzduchovky, uzly, šplh po laně, zdravověda a topografie. Snad jsme se všechno naučili co nejlépe a na závodech to zhodnotíme.

Foto: Příprava dětí na Závod požárnické všestrannosti

 

Závod požárnické všestrannosti mladých hasičů – Nová Říše – 3. 10. 2010

Závodu jsme se zúčastnili s jediným družstvem a naším cílem bylo dokončit soutěž jako tým. A to se nám podařilo. Všichni naši závodníci doběhli společně a ti co měli více sil, pomáhali těm vyčerpaným. V prováděných disciplínách máme pro příští závody co dohánět a zlepšovat. A určitě budeme.

Členové družstva: velitel Michal Bárta, Michaela Navrátilová, Petr Mitkov, Vojtěch Pytlík, Vojta Mitkov, náhradník Standa Šír. Standu jsme zapůjčili jako náhradníka družstvu z Polné.

Výsledný čas na trati: 00:37:41
Trestné minuty: 50
Trestné body:
Střelba ze vzduchovky: 11
Základy topografie: 1
Uzlování: 12
První pomoc: 12
Požární ochrana: 5
Překonaní překážky: 9

Foto: Závod požárnické všestrannosti, Nová Říše 2010

 

Podzimní tréninky – 14. 10. 2010

Mohlo by se zdát, že soutěž v požárnické všestrannosti skončila a další bude až za rok. Ale my máme co dohánět a tak se uzlům, topografii, zdravovědě a požární ochraně věnujeme se stejnou pílí jako před soutěží. Na přístupu dětí je vidět, že uzly jako je lodní, zkracovačka, plochá spojka, tesařský a úvaz na proudnici už zvládají s přehledem a někteří se chtějí naučit nejenom ty základní, ale i ty další. Ale nemůžeme jenom opakovat, protože nás čekají nové disciplíny, které se musíme také naučit. A tak, když nám počasí přeje, vyrážíme na tréninkový plácek trénovat štafetu požárních dvojic. Je obdivuhodné, jak se s novou disciplínou děti vyrovnávají a dokážou si při ní pomáhat.

Foto: Nácvik štafety požárních dvojic dětí

 

Prohlídka hasičské zbrojnice a techniky v Polné – 24. 10. 2010

Dneska se jedeme podívat na práci profesionálních hasičů a jejich techniku, kterou používají při požárech, ale i u dopravních nehod. Dětem se líbí krásné nové zásahové auto MAN, které si mohou celé prohlédnout a dokonce i vyzkoušet hydraulické nůžky sloužící k vyprošťování osob. Ani nová nafukovací nosítka našim dětem neunikla a někteří si je také vyzkoušely. Procházíme týlový a protichemický kontejner a potom rychle na auto se zdvihací plošinou – i to se dětem moc líbí. Nakonec poděkování dvěma profesionálním hasičům za provedení jejich hasičárnou a za jejich zajímavý výklad a můžeme vyrazit domů.

Foto: Prohlídka požární zbrojnice v Polné

 

Mikuláš a čerti v hasičárně – 4. 12. 2010

Dnes nás v hasičárně navštívili čerti a Mikuláš. Děti byly nejdříve hrdinové, ale záhy se ukázali i strašpytlíci. Za dovednost ve vázání uzlů odměnil Mikuláš děti dobrotami, které si potom mohly sníst.

Foto: Čerti v hasičárně

 

Vánoční besídka – 16. 12. 2010

Na vánoční besídku jsme se všichni moc těšili. Děti si vyrobily ozdoby a řetězy a nazdobily si s nimi vánoční stromeček a hasičárnu. Potom zazpívaly vánoční koledy.

Foto: Vánoční besídka

 

Výlet na Vodní ráj – 23. 12. 2010

Naše poslední setkání v roce 2010 byl výlet na Vodní ráj. Výprava deseti členů hasičů i s rodiči stála za to. Dětem se nejvíce líbilo na tobogánu.

Foto: Koupačka ve Vodním Ráji

 

Pokračování rok 2011 »